Afzender onbekend

Het begon vroeger waarschijnlijk al met mijn postpapier verzameling. Een dikke map met zo een driehonderd verschillende vellen postpapier. Als jonge verzamelaar ging je met je zakgeld naar de boekhandel om een doosje aan te schaffen. Één velletje was dan bestemd voor in de map. De overige ging je ruilen met vriendinnen die ook zo een postpapierverzameling hadden, of je gebruikte ze om brieven te sturen naar je penvriendinnen.

Nadat ik één van de gelukkigen was waarbij mijn ‘penvriendin oproep’ in het meidenblad ‘Tina’ werd geplaatst, had ik penvriendinnen in overvloed: ‘Ben jij die melige, toffe, gezellige meid van ongeveer elf jaar oud & houd je net als ik van schrijven, winkelen, voetbal, lezen en avontuur? Klim dan in je pen en schrijf mij!!’ Jarenlang heb ik geteerd op die brieven. Een paar dagen op de camping? Het thuiskomen was altijd een feestje!

Het is dan ook niet zo gek, dat toen ik een artikel las over postcrossing ik hier razend enthousiast over werd. Postcrossing?

  • Je maakt een account op de website van postcrossing.
  • Je vraagt een adres aan. Naar dit adres stuur je een ansichtkaart en hierbij vermeld je een code die je hebt ontvangen tijdens het aanvragen van het adres. Dit adres kan overal ter wereld zijn.
  • De ontvanger voert zodra de kaart in bezit is, deze code in op de website waardoor iemand geheel anders die een adres aanvraagt nu als één van de eersten jouw adres te zien krijgt.

Geheel in spanning zit ik af te wachten hoe de persoon heet die ik als eerste van een kaart zal moeten voorzien. Dan verschijnt er op mijn scherm: Roberto from Milaan – Italy. Nou, dit is al een pluspunt. Ik houd van Milaan, ben dol op Italiaans eten en de eerste letters van onze namen komen in ieder geval al overeen. Ik lees een korte omschrijving van een wat oudere man, die ontzettend veel van kunst houdt. Hij ontvangt dan ook graag een kaartje van een kunstwerk van één van de volgende kunstenaars: Raphael, Mucha, Erté, Barbier, Norman Rockwell, Carl Larsson, maar Anton Pieck voldoet ook. Mocht dit niet lukken, dan houdt hij van vintage kaarten: “I like vintage from ‘20es to ‘50es and not just ‘old’, please!” Ik houd dan wel van spaghetti en ook ontzettend veel van kunst, maar ik vind Roberto nu al een beetje een ouwe zeurkous! Veeleisend als hij is, berg ik mijn leuke quote kaart maar weer op in de kast. Nederland heeft ook genoeg grote kunstenaars te bieden. Hij kan het vast waarderen!

Ik vind de inhoud van mijn kaart veel belangrijker. Wat ga ik hem meegeven? Het is een once in a lifetime kaart naar iemand die je erna nooit meer zal schrijven. Wat zeg je tegen zo iemand? We delen allebei de liefde voor kunst dus besluit ik, dat ik na een aantal leuke weetjes over waar ik vandaan kom.. (wat is een schapenkop?) een oerhollands gedichtje inclusief tekening met hem deel. Vertaald en al:

When you’re mad
Pick a rose
Put it on your hat
Then tomorrow
You won’t be so upset

Daar je tot vijf adressen opvragen mag, waag ik nog één poging om een tweede kaart te gaan versturen. Ik vraag me af of het noodzaak is, dat ik wederom op jacht moet naar een kaart die voldoet. Maar gelukkig: “Hello, my name is Daria. I live in Russia, in St. Petersburg. This stunningly beautiful city. Especially during the white nights. I love to travel. This is my big dream. I also love to learn something new about the country in which I was. So I would be glad to hear something about your country or the city. Maybe some facts or unusual tradition. Every card is very welcome!”

De laatste zin laat mij opgelucht adem halen. Daar gaan ze dan,met de post mee. Ik ben benieuwd, of de ‘zeurkous’ de kaart waarderen kan. Of de jonge Russische dame mijn quote leuk vind en nadat zij de codes geregistreerd hebben, wie waar ter wereld mij een kaartje sturen mag..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s